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July 12, 2012 

Ms. Cheryl Falvey 

Office of the General Counsel  

Consumer Product Safety Commission 

4330 East West Highway  

Bethesda, Maryland 20814 

 

RE: Advisory Opinion Request –Recycled Tire Product Classification 

Dear Ms. Falvey, 

On behalf of Public Employees for Environmental Responsibility (PEER), I write to 

formally request the Consumer Product Safety Commission (CPSC) issue an advisory opinion 

classifying 1) recycled tire products, including rubber mulch and playmats used and marketed for 

use on playgrounds, as children’s products, and 2) artificial turf fields incorporating crumb 

rubber installed at an elementary school as children products.  PEER believes that such products 

should be subject to heightened regulation as specified in the Consumer Product Safety 

Improvement Act (CPSIA) and related laws. 

PEER works nation-wide with government scientists, land managers, environmental law 

enforcement agents, field specialists, and other resource professionals committed to responsible 

management of America’s public resources. PEER’s membership drives the organization’s 

campaigns for greater environmental health and protection. PEER and its members are 

concerned that products containing recycled tires are not being subjected to the heightened 

standards put in place to protect children from dangerous chemicals.  

In 2008, Congress passed the CPSIA, a law which greatly increased the regulation of 

children’s products.  These increased regulations include a lead content limit of 100 parts per 

million (ppm) as of August 14, 2011, and requiring third-party testing and verification of 

compliance with all standards as of January 1, 2012 for all products manufactured after 

December 31, 2011.  15 U.S.C. §§ 1278a, 2063 (2006).  The products that these regulations 

apply to are “children’s products”, defined as “a consumer product designed or intended 

primarily for children 12 years of age or younger.” 15 U.S.C. § 2052 (a)(2) (2006).  To 
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determine whether a product is a children’s product, and thus if the standards apply, factors 

considered include (1) a statement by the manufacturer, (2) whether the product is represented 

for use by children 12 years of age or younger, and (3) if the product is commonly recognized by 

consumers as being intended for use by a child 12 years of age or younger. 

PEER believes that these guidelines clearly cover tire derived products including 

playmats, rubber mulch, and artificial turf when installed in an area for children younger than 12 

years old.  Playmats and rubber mulch are intended for use on a playground by children, they are 

advertised for use by children, and the public would regard the product for use by children ages 

12 and under.  Artificial turf that is installed at an elementary school is marketed towards 

children and is intended for use by children primarily under the age of 12 years old.  The public 

would also regard a field installed at an elementary school as being for use primarily by children.  

Therefore, these products should be subjected the more rigorous standards imposed upon 

children’s products, including stricter lead standards, third party testing, and labeling 

requirements.  

This classification would also fall in line with CPSC’s own classification of similar 

products.  The CPSC currently regulates playground equipment such as swings, slides, and 

ramps.  See Age Determination Guidelines, U.S. Consumer Product Safety Comm’n, Sept. 2002, 

177-90; see generally Public Playground Safety Handbook, U.S. Consumer Product Safety 

Comm’n., Nov. 2010.  The CPSC also regulates sporting equipment, such as balls, bats, nets, and 

goals.  See Age Determination Guidelines, U.S. Consumer Product Safety Comm’n., Sept. 2002, 

191-97.  If the Commission would not accept lead levels above the statutory standards in a slide, 

they should not accept them in the rubber mulch below the slide; if a ball cannot contain above a 

certain amount of lead, neither should the artificial field upon which the children are playing. 

PEER can find no evidence that CPSC has made any definitive determination regarding 

the status of such products.  In a meeting with the Artificial Turf industry on May 12, 2008, this 

question was raised, but not resolved. See Log of Meeting on Artificial Turf Products, May 12, 

2008, available at http://www.cpsc.gov/library/foia/meetings/mtg08/artificialturf5_12.pdf.  At 

that meeting, a Commissioner, Commission staff and artificial turf industry leaders discussed the 

growing public concern over the potential dangers artificial turf and other tire-derived products 

present to consumers, particularly lead.  During this meeting, the issue of classification of 

artificial turf was mentioned.  According to minutes from that meeting,  

“Michael Gougisha [counselor to CPSC commissioner Thomas H. Moore] asked whether 

synthetic turf as used in artificial turf sports fields would be considered a children's 

product as defined by either U. S. Senate or House passed legislation. Walter Sander 

[Van Fleet Associates, Inc.] indicated that it wouldn't and Rick Doyle [President of the 

Synthetic Turf Council] indicated that the group would be addressing that issue in future 

Capitol Hill meetings. [CPSC] Commissioner [Thomas H.] Moore indicated that the 

children's product issue was important because as contemplated in legislation passed by 
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both Chambers, in general, children's products which contain lead above certain levels 

would be banned regardless to lead accessibility. Commissioner Moore also indicated 

that it is his position that children's products should not contain lead.” Log of Meeting on 

Artificial Turf Products, May 12, 2008. 

After the meeting, Mr. Doyle wrote to Commissioner Moore:  

“We are particularly appreciative of your admonition to ensure that our product 

does not become categorized as a ‘children's product’ within the meaning of 

eventual conference agreement on H.R. 4040. We have taken your comments to 

heart and are in the process of communicating our concerns to members of the 

conference committee.”  Letter from Rick Doyle, President of the Synthetic Turf 

Council, to Thomas H. Moore, Commissioner of the Consumer Product Safety 

Commission (May 15, 2008), available at: 

http://www.cpsc.gov/library/foia/meetings/mtg08/artificialturf5_12.pdf. 

Commissioner Moore replied:  

“I do want to clarify that I did not admonish you to ensure that your product is not 

categorized as a ‘children's product’. However, I did inform you that, as 

contemplated in legislation passed by both the U.S. Senate and U.S. House of 

Representatives, in general, children's products that contain lead exceeding a 

defined amount would be banned regardless to accessibility.” Letter from Thomas 

H. Moore, Commissioner of the Consumer Product Safety Commission, to Rick 

Doyle, President of the Synthetic Turf Council (May 15, 2008), available at: 

http://www.cpsc.gov/library/foia/meetings/mtg08/artificialturf5_12.pdf.   

This ambiguous nature of this exchange has created confusion which an advisory opinion 

can dispel.  While the exchange does not appear to be a ruling either way on the classification of 

artificial turf playgrounds, it has nonetheless been taken by industry as a de facto classification 

that their playgrounds, play mats and other products designed to be used by children are 

somehow not a “children’s product.” 

The artificial turf industry has adopted a voluntary lead standard in the wake of the 2008 

controversy over artificial turf fields. CPSC Fiscal Year 2009 List of Voluntary Standards, 

available at http://www.cpsc.gov/LIBRARY/FOIA/FOIA10/brief/fy09volstds.pdf.  In a follow-

up meeting between the CPSC and various artificial turf industry representatives, it was 

mentioned that ASTM International (formerly known as the American Society for Testing and 

Materials) was looking into issuing voluntary standards for lead levels in artificial turf fields. 

Meeting regarding the voluntary standard process: 

http://www.cpsc.gov/LIBRARY/FOIA/meetings/mtg08/Leadin11.pdf.    
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In 2009, ASTM issued a voluntary standard (F-2765-09), with the goal that the lead 

standard should meet the children’s product standard of 100ppm by 2011. These standards are, of 

course, voluntary.  In addition, they are not subject to the same third-party testing or labeling 

requirements as children’s products. 

 PEER can find no reference to potential classification or regulation regarding rubber 

mulch or playmats found on playgrounds made from recycled tires.  Yet, it appears that the 

likelihood of dangerous exposure to lead by children using these products cannot be discounted.  

According to a study released by the New Jersey Department of Environmental 

Protection in June 2012, artificial fields that contain tire crumb can contain highly elevated levels 

of lead, greater than the current allowed levels “An Evaluation of Potential Exposures to Lead 

and Other Metals as the Result of Aerosolized Particulate Matter from Artificial Turf Playing 

Fields” http://www.nj.gov/dep/dsr/publications/artificial-turf-report.pdf ).  This study concluded 

that its– 

 Results raise “concerns with regard to potential hazards that may exist for individuals 

and in particular children who engage in sports activities on artificial fields”; 

 

 Lead “present in artificial turf fields can be resuspended by even minimal activity on the 

playing surface’ and 

 

 “Finding show that both inhalable PM [particulate matter], as well as inhalable lead 

(when present) are resuspended from even minor physical activity on an artificial 

surface.” 

The study was hampered by the unwillingness of schools with artificial turf field to have 

them tested.  A total of 50 schools were approached by researchers and ultimately only 5 

schools consented to testing their fields.  The study concludes with this observation: 

“For the present time, how widespread the presence of these high lead level fields 

is, is an unknown.  At present the economic disincentive for schools or 

communities to measure the presence or absence of lead contamination appears to 

exceed any public concern for children’s safety.”     

An advisory opinion by that the CPSC that playmats, rubber mulch, and artificial turf 

products that contain recycled tire material are children’s products will effectively redress this 

dangerous disinclination to monitor for lead contamination.  If classified as children’s products, 

manufacturers will be responsible for compliance with all regulations related to such 

classification.   

We are certain that CPSC agrees that children’s safety is of utmost importance.  Artificial 

turf, rubber mulch, and playmats that contain shredded tires present potential health risks to 

http://www.nj.gov/dep/dsr/publications/artificial-turf-report.pdf
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children.  These products should not be able to avoid the standards and third-party testing to 

which all children’s products are subject, simply because the CPSC has not taken the step of 

classifying them.  

PEER asks the Commission to act expeditiously on this request and thanks you for your 

prompt attention to this matter. 

 

Sincerely, 

 

Jeff Ruch 

PEER Executive Director 


